Segers fabrik i krigets Ukraina - Segers Fabriker

De fabriek van Segers in het door oorlog getroffen Oekraïne

Sinds 2003 heeft Segers een fabriek in Oekraïne. In Shumsk om precies te zijn, ongeveer 200 kilometer ten oosten van de grote stad Lviv. De fabriek produceert jaarlijks bijna 400.000 kledingstukken voor Segers. De fabriek is een van de zes units binnen de Segers Group en een van de twee fabrieken. We willen u graag iets vertellen over wat de Russische invasie van Oekraïne voor de fabriek en het personeel betekent. 

"Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, dachten we in de eerste plaats aan al onze collega's in Shumsk en wilden we alles doen wat we konden om veiligheid en beveiliging te creëren. We hebben ook voorbereidingen getroffen om de productie in onze tweede fabriek in Pakistan snel te kunnen verhogen, maar gelukkig konden we in Oekraïne blijven produceren zoals voorheen", aldus Christian Nilsson, CEO van Segers Fabriker AB. "Het is natuurlijk belangrijk voor onze medewerkers en hun gezinnen om ondanks de oorlog elke dag naar hun werk te kunnen gaan en we zijn erg blij dat dat mogelijk is," vervolgt Christian.
"We hebben onze transportoplossingen tussen Oekraïne en Estland moeten veranderen en de bescherming én de werking van de fabriek gewaarborgd. Dat hebben we gedaan met betere schuilkelders, er zijn zandzakken in ramen gemonteerd, er is brandstof in bunkers geplaatst en we hebben geïnvesteerd in aggregaten voor het geval de stroom uitvalt, maar verder gaat bijna alles in de fabriek ongeveer zoals altijd," concludeert Christian.

Vladimir Banakh is al jarenlang de CEO van Segers in Oekraïne. Hij vertelt ons dat maar heel weinig mensen het dorp en de fabriek hebben verlaten om te vluchten en dat er nu zelfs meer mensen in Shumsk wonen dan voor de oorlog, omdat het een klein stadje is dat relatief veilig is.
"We hebben momenteel 165 loyale werknemers die bij ons blijven omdat we betere werkomstandigheden bieden dan vergelijkbare andere fabrieken, een eigenaar hebben die echt om ons geeft en we vertrouwen hebben in de toekomst," aldus Vladimir.
"We konden zelfs een aantal nieuwe medewerkers aannemen die zijn gevlucht uit meer kwetsbare delen van Oekraïne en hebben daarmee onze capaciteit kunnen uitbreiden met een nieuwe productielijn, wat extra positief is omdat de omzet van Segers in 2022 sterk is gestegen."

Wanneer we Vladimir vragen om te beschrijven hoe het dagelijks leven in Shumsk eruitziet, vertelt hij ons dat het luchtalarm voortdurend afgaat, zowel overdag als 's nachts, en dat naburige steden zijn gebombardeerd, maar dat Shumsk, als kleine stad zonder militaire doelen, gelukkig tot nu toe gespaard is gebleven.
"Als het alarm onder werktijd afgaat, verhuizen we snel naar een veilige ruimte in onze kelder," aldus Vladimir, die verder meldt dat er ter bescherming zandzakken in de ramen zijn geplaatst.

Vladimir vertelt ook hoe het personeel zich voelt en wordt extra ernstig als hij benoemt dat Segers 32 vrouwelijke medewerkers heeft die bang zijn omdat hun echtgenoten, zonen of broers in de oorlog meevechten.
"Er zijn voor iedereen veel emoties in het spel." Wanhoop en haat vanwege de invasie, dankbaarheid voor de steun van Zweden en het Westen en hoop en vertrouwen dat Oekraïne de oorlog zal winnen.
"We helpen het leger met geld en goederen die we in onze fabriek kunnen maken, zoals broeken, ondergoed of beddengoed voor de ziekenhuisbedden."